Gruppbild från ovan vid Kuggen på Lindholmen Göteborg
Fotograf Stig Albansson
Home »
Eventfotografering

Gruppbild från ovan vid Kuggen på Lindholmen Göteborg

Stor gruppbild med 160 personer fotograferad från billift. Den färgglada byggnaden gav en pigg accent till bilden.

Gruppbilder är alltid en utmaning, men det är något jag gillar med mitt jobb som fotograf, att få nya utmaningar att lösa. Denna bild togs under en konferens anordnad av det norska företaget Kongsberg maritime på Lindholmen Conference Centre.

När en gruppbild skall tas mitt under en konferens är det viktigt att allt är noggrant planerat och testat innan personerna kommer på plats. När de anländer måsta man veta exakt vad man vill att de skall göra, och ha förberett några av personalen så de kan hjälpa till att få alla att stå så bilden blir snygg och alla syns.

Kom snabbt på att bästa platsen för bilden var vid Kuggen, både för att bakgrunden ger ett piggt och trevligt uttryck och dels för att trapporna skulle göra att fler personer blev synliga.

Men en grupp med över 150 personer är många och även om trapporna hjälpte behövde jag komma upp högre. Därför hyrdes en en smidig billyft in. 

Sedan är ju detta Göteborg, och vädret kan växla snabbt. Nu hade vi tur, bara några lätta regndroppar hann komma innan vi var klara.

När personerna ställts upp, och jag kommit upp till rätt höjd handlar det om att snabbt ta några bilder. För detta jobb tar jag 10 olika alternativ och det tar 16 sekunder från första till sista ruta. 

Då är inte de timmar som lagts på rekognosering, planläggning, och testfotografering inräknat, men det är inte viktigt för konferensdeltagarna. Allt de ser är de minuter vi behöver för att ställa upp dem och ta ett antal bilder så de sedan kan fortsätta sin konferens. Det är det viktiga.

Ofta när bilder tas på konferenser vill arrangören att deltagarna skall få med sig varsin bild hem innan de lämnar. I dag är detta inte något stort problem då jag liksom många fotografer har storformatsskrivare så vi kan få fram kopiorna inhouse. 

Till denna konferens kunde jag leverera dessa fotokopior dagen efter. Och snyggt blev det.


Har tidigare skrivit om samma uppdrag i en bloggpost där jag berättar lite mer om planeringen och val av fotoplatsen. Du kan läsa om det på här: Gruppfotografering Göteborg


Fotokopior gruppbild Lindholmens konferenscenter

Location: Lindholmen, Göteborg.

Keywords: Gruppbild (3), gruppfoto (2), konferens (2).

Copyright © 2022 Fotograf Göteborg Stig Albansson, Torsgatan 3A, 411 04 Göteborg, Sweden